×

Hiperpigmentació cutània

Temps de lectura 3 min.

És una de les consultes habituals en dermatocosmètica a la farmàcia i no us volem deixar sense respostes, ni al mostrador ni per aquí!

La hiperpigmentació cutània es produeix quan el cos sintetitza un excés de melanina en certes zones, donant lloc a taques fosques que poden variar en tamany i forma.

La melanina és un pigment derivat de l'aminoàcid tirosina i es produeix als melanocits. Les propietats químiques de la melanina la converteixen en un potent fotoprotector ja que absorbeix les radiacions ultravioletes nocives i transforma l'energia en calor. Determina el color de la pell.

En els ésser humans, la melanina es troba a la pell, cabell, epiteli de la retina, mèdula espinal i glàndula suprarenal, entre d'altres.

Quines són les hiperpigmentacions més habituals?

  • Lentigo solar : Són taques petites i fosques. Apareixen sobretot per la sobreexposició solar i en zones molt exposades com la cara, braços i mans. També conegudes col.loquialment com a taques de l'edat.

          

  • Melasma o cloasma : Es manifesta amb taques irregulars i més grans, principalment a la cara i braços. Pot afectar a qualsevol persona però sobretot a dones embarassades o dones que estan prenent anticonceptius hormonals. A la cara es troba habitualment a la zona del bigoti, pòmuls i front.

          

  • Hiperpigmentació inflamatòria: Apareix després d'una lesió a la pell. És comú en persones amb acné.

         

Com prevenir-les ?

En aquest cas podríem dir que el millor atac és una bona prevenció, per tant, el millor al.liat contra les taques és un bon fotoprotector solar. És molt recomanable utilitzar cada dia una protecció solar amb SPF de 50+, tant a l'estiu com a l'hivern.

Hi ha factors que són més inel.ludibles com per exemple la predisposició genètica o algunes alteracions hormonals.

En canvi d'altres, són totalment prevenibles i per tant cal:

  1. No fer exposicions solars prolongades.
  2. Si hi ha exposició solar utilitzar protecció solar alta.
  3. En cas necessari, fer ús de barrets per evitar el sol directe a la cara.
  4. Consultar amb l'especialista si creiem que hi pot haver alguna alteració hormonal medicamentosa.

Tractaments despigmentants, quines opcions tenim?

  • Hidroquinona: És un principi actiu que aclareix gradualment les taques. Actúa inhibint la formació de melanina bloquejant la oxidació enzimàtica de la tirosina. L'aplicació habitual és de 2 cops al dia, amb recomanació professional. En alguna ocasió pot produir irritacions i reactivitat a la pell. No és apte el seu ús en embaràs i lactància.
  • Àcid kòjic: És un principi actiu que prové de fongs presents al Japó. Té unes propietats que el fan molt eficient per blanquejar taques de la pell, a més té gran poder antioxidant. Actúa també inhibint la síntesi de la melanina però un gran avantatge és que no presenta fotosensibilització. Això, no obstant, no vol dir que es pugui prescindir del fotoprotector solar. Com no hi ha estudis realitzats en dones embarassades , no es pot recomanar el seu ús en embaràs.
  • Àcid glicòlic: És un exfoliant molt potent, per tant, ajuda a rejovenir la pell i combatre signes de l'edat, així com a unificar el to de la pell. Presenta l'inconvenient de que produeix fotosensibilitat, per tant, cal anar amb compte i fotoprotegir-se adequadament, si no, prodria promoure l'aparició de noves taques.
  • Àcid salicílic: Ajuda a renovar la pell i eliminar les capes superficials. També facilitat el rejoveniment cutani i unifica el to de la pell.
  • Àcid Ellagic: Potent antioxidant que il.lumina les pells apagades i debilitades. Ajuda a combatre l'envelliment prematur i redueix les alteracions pigmentàries.
  • Vitamina C: Redueix la quantitat de melanina de la pell, per tant pot actuar com a preventiu però també com a corrector. 
  • Àcid tranexàmic: És una substància que neutralitza el sistema de fibrinòlisis. en medicina s'utilitza per inhibir la disolució de coàguls. En dermatologia s'utilitza per tractar el melasma especialment i altres taques. 
  • Arbutina: Derivat natural de la hidroquinona, ha demostrat millor tolerància que la pròpia hidroquinona. Per tant, és molt bona opció per tractaments despigmentants durant tot l'any.

Es poden fer tractaments despigmentants a l'estiu?

Tot i que el més habitual és recomanar tractaments despigmentants durant  l'època de tardor i hivern, hi ha despigmentants que es poden utilitzar sense problemes a l'estiu.

Molts productes despigmentants que podeu trobar a les farmàcies contenen també protecció solar 50+, per tant, els podríem utilitzar durant l'estiu.

Quan hem de consultar al dermatòleg?

Podeu consultar al dermatòleg sempre que ho creieu convenient. La majoria de vegades, les taques d'envelliment i el melasma  no comporten cap patologia associada, el problema sol ser purament estètic.

Però cal consultar al dermatòleg, sempre, si observeu:

  • Canvis persistents en el color de la pell sense causa coneguda.
  • Aparició d'una nova piga o un altre tipus de creixement.
  • Creixement, canvi en el tamany i/o color de les pigues.

Recordeu utilitzar sempre un fotoprotector solar adequat i amb SPF elevat.

A la nostra farmàcia tenim varietat de productes cosmètics despigmentants i us podem aconsellar de manera personalitzada!

           

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu