×

Fàrmacs contra la Covid-19. Últimes actualitzacions.

Temps de lectura 2 min.

Des de l'inici de la pandèmia hem sentit anomenar tota mena de fàrmacs experimentals en la recerca de tractaments a contrarellotge contra la Covid-19 molts d'ells emprats per a altres patologies. 

Vegem alguns dels més destacats, alguns amb bons resultats, d'altres no tant, com posteriorment han demostrat alguns estudis. I per últim parlarem del Remdesivir, l'únic fàrmac aprovat per al tractament contra la Covid-19, mentre la recerca de la vacuna segueix en curs.

  1. Cloroquina i Hidroxicloroquina : ​Tot i que inicialment va apuntar com un fàrmac molt prometedor, estudis posteriors han demostrat un cert augment de les arrítmies cardíaques i mortalitat.
  2. Dexametasona: Ha estat molt esmentat útimament, tot i que no és un medicament nou. Pertany al grup dels corticoides sintètics pel tractament de malalties reumàtiques, autoimmunes, nàusees i vòmits ocasionats per la quimoteràpia, entre d'altres. Un recent estudi de la Universitat d'Oxford ha demostrat la seva efectivitat en pacients de Covid-19 intubats o que precisen oxigen. És un estudi preliminar, no obstant.
  3. Ivermectina: Es tracta d'un medicament antiparasitari en estudis preliminars. Els resultats "in vitro" són prometedors, però només son realitzats en cultius cel.lulars, cal esperar resultats "in vivo".
  4. Tocilizumab: Medicament antiinflamatori per al tractament de l'artritis reumatoide. Es va aprovar el seu ús per al tractament de pacients greus de Covid-19, tot i que no hi ha evidències sobre seguretat i eficàcia.

Remdesivir. Promesa o Realitat?

El Remdesivir es tracta d'un medicament antiviral que pertany al grup dels anàlegs dels nucleòtids. Actua inhibint la ARN polimerasa viral, per tant, evita la replicació del virus.

Va ser desarrollat per al tractament de l'Èbola, mostrant també activitat antiviral contra altres virus com per exemple el virus sincitial respiratori.

Al gener de 2020, Gilead va iniciar les proves de laboratori contra el SARS-Cov-2, indicant que hi havia activitat contra SARS i MERS en animals.

Actualment, Gilead treballa per ampliar la producció de Remdesivir a 2 milions de dosis d'aquí a desembre.

La compra massiva per part dels Estats Units que els garanteix l'abastiment fins al setembre i les altes demandes que es preveuen a nivell mundial han portat al laboratori a treballar en mecanismes per a ampliar la producció del fàrmac per assegurar l'abastiment a Europa i on es necessiti.

Segons el ministeri de sanitat  la compra massiva dels estats units no afecta a l'stock d'Espanya.

El laboratori evaluarà els nivells i l'evolució de les peticions hospitalàries cada dues setmanes per a informar sobre la possible redistribució del remanent.

Quin serà l'ordre de prioritat?

En primer lloc es prioritzarà d'acord amb les aprovacions i autoritzacions regulatòries, la incidència de la malaltia i després, segons la gravetat per a proporcionar accés als pacients amb necessitat més urgent del tractament.

El Remdesivir no està aprovat a Espanya però està disponible a través del procediment de l'Agència espanyola del medicament i productes sanitaris (AEMPS) per a l'ús de medicaments en situacions especials.

Quines són les seves indicacions?

  • Adults i adolescents majors de 12 anys amb neumònia que requereixin oxigen.

Quins son els resultats de l'estudi?

L'estudi del medicament ha demostrat que els pacients tractats amb Remdesivir es recuperen en 11 dies de teràpia en comparació amb els 15 dies dels pacients tractats amb el placebo.

Està garantit el suministrament en països en vies de desenvolupament?

Gilead ha arribat a acords de llicència voluntaris no exclusius amb 9 fabricants genèrics, de manera que aquests fabricaran i distribuiran les versions genèriques a 127 països. 

De moment aquestes son les últimes actualitzacions en medicaments contra la Covid-19 de les que disposem. 

Us mantindrem informats dels últims avenços!

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu