×

Mascaretes...Saps tot el què has de saber?

Temps de lectura 5 min.

Les mascaretes són un element que ha passat de ser emprat en àmbit reduït a ser un dels productes més buscats dels últims 6 mesos. Però, realment, les coneixem tant com les mencionem? 

Les mascaretes estan classificades en 3 grups: Higièniques, quirúrgiques i EPI (FFP1,FFP2 , FFP3 i KN95) 

De manera general direm que les higièniques són adequades per a persones sanes, les quirúrgiques per a persones malaltes o amb simptomatologia i per últim, les EPI (equip de protecció individual) són per a persones que estan en contacte amb persona malaltes o més exposades al virus com  el personal sanitari. Ho mostrem a la imatge següent del Ministeri de Consum.

Degut a l'existència de casos de persones portadores assimptomàtiques, en alguns moments, s'ha aconsellat l'ús de quirúrgiques per defecte, presuposant que tothom pot ser un possible portador assimptomàtic i així minimitzar el risc de contagi.

Quins requisits han de cumplir per estar homologades?

 1. Quirúrgiques : marcat CE, nom fabricant, tipus mascareta (I, II o IIR), norma UNE EN 14683
 2. FFP : nom fabricant, tipus, NR si és No Reutilitzable, R si és Reutilitzable, marcat CE, 4 dígits de l'organisme notificat de la UE , norma UNE 149:2001 + A1: 2009
 3. KN95 : marcat KN95 , norma pròpia GB2626, informe certificat (en aquest enllaç es poden consultar certificats falsos)
 4. Higièniques: No Reutilizables norma UNE 0064 , Reutilizables norma UNE 0065

Les EPI són autofiltrants i dónen protecció al qui la porta i als demés. És aconsellable usar les que no tenen vàlvules d'exhalació per a no contaminar. Si tenim una amb vàlvula s'aconsella posar una quirúrgica per sobre.

​Les quirúrgiques tenen una vida mitja de 4 hores i les EPI No Reutilitzables unes 6 hores, aproximadament.

Les EPI Reutilitzables no les solem trobar a la venda; tenen una estructura rígida que s'ha d'anar desinfectant amb regularitat i filtres homologats per canviar.

La filtració de les mascaretes EPI es pot classificar:

EPI         Eficàcia filtració
FFP1  78%  (Baixa filtració, no assegura protecció agents infecciosos)
FFP2  94%  (Filtració mitjana. Situacions de risc mig-alt)
FFP3  98%  (Alta filtració. Situacions d'alt risc, generació aerosols)
KN95  95%  (filtració mitjana. Situacions de risc mig-alt)

Com que la situació es preveu que va per llarg, és inevitable pensar en el medi ambient i els residus generats, per tant, moltes persones es plantegen l'ús de mascaretes de roba com a mida de sostenibilitat,  les quals estan incloses dins el grup de Mascaretes Higièniques Reutilitzables. 

Aquestes mascaretes no són un producte sanitari ni un EPI, són de teixit reutilitzable, es poden rentar i han de cumplir la norma UNE 0065. Però a més han de mostrar:

 • Advertència de que no son un producte sanitari ni un EPI
 • Pictograma de la col·locació de la mascareta
 • Advertència sobre la supervisió d'un adult en la col·locació de la mascareta infantil
 • Símbols de conservació conforme a la norma UNE-EN ISO 3758
 • El número màxim de rentats que segueixin garantint que la mascareta cumpleix els requisits
 • Informació de que és reutilitzable

Actualment a la web http://www.mincotur.gob.es  hi ha una guia de fabricació de mascaretes de tela, especificant els materials adequats i els standards a seguir.

Tant per les mascaretes quirúrgiques com per les higièniques es demanen assajos de BFE (eficàcia de filtració bacteriana) i de Respirabilitat. 

   

Mascaretes/ Assajos

Quirúrgica            I

Quirúrgica         II

Higiènica No Reutilitzable

 Higiènica           Reutilitzable                       

Respirabilitat

 <29,4 Pa/cm2

 <29,4Pa/cm2

 < 60 Pa/cm2

 < 60 Pa/cm2
    BFE

= ó > 95 %

= ó > 98%   = ó > 95 %    = ó > 90 %

Si les mascaretes Higièniques Reutilitzables cumpleixen aquests paràmetres, utilitzen teixits testats que apareixen a la web mencionada anteriorment , segueixen el patró standard (mateixa forma que la quirúrgica de 3 plecs centrals) i el fabricant  garanteix un mínim de 5 rentats i assecats que no comprometin els requisits de respirabilitat i BFE, Si podran ser utilitzades sense filtre. És recomanable rentar-les després de cada ús.

Per tant, les mascaretes de tela no correctament testades, amb estructura i forma diferent a l'standard, hauran de ser emprades amb un filtre correctament homologat. 

El filtres:

 •  S'han d'adaptar a la normativa europea UNE-EN 143:2001
 •  Han de garantir una BFE = o > 90%
 •  Han de garantir una Respirabilitat < 60 Pa/cm2

El filtre és d'un sol ús, per tant, s'ha de canviar regularment i la mascareta de tela s'ha de rentar segons les recomanacions del fabricant.

Sabem que hi ha un augment significatiu de webs que venen mascaretes de tela molt atractives tant per la forma com per la estampació però és necessari que sapiguem diferenciar quines cumpleixen els criteris i quines no. En cas que no vulgueu renunciar a aquella mascareta tan xula que heu vist i que no cumpleix l'standard, ja sabeu que existeix la opció de col·locar un filtre homologat que els trobareu a les farmàcies a preus molt assequibles!

Segurament, ben aviat, sentirem a parlar de Mascaretes Higièniques Biodegradablesfruit de la presa de consciencia del creixent augment de residus que generem amb l'ús de mascaretes. Per ara, és molt recent però hi ha fabricants que comencen a incorporar-les al seu catàleg. No obstant, és important que a part de la sostenibilitat, garanteixin les màximes garanties de seguretat, cumplint la norma UNE 0065:2020.

                                                          Mascareta i guants al terra

Per finalitzar, dir-vos que tant si opteu per una FFP2, KN95, quirúrgica o higiènica del tipus que sigui...

 • Col·loqueu-la correctament
 • No la toqueu contínuament
 • Manipuleu-la amb les mans ben netes
 • Si us la treieu guardeu-la en una bosseta de paper o en algún lloc aïllat
 • Mantingueu distància de seguretat, sobretot, a llocs tancats
 • Elimineu les mascaretes no reutilitzables al contenidor gris 

Esperem que aquest article us hagi ajudat a aclarir conceptes que són importants per a escollir amb criteri la mascareta adequada i, si és possible, la més sostenible pel medi ambient sempre garantint els requisits de seguretat.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu